Zarejestruj / Zaloguj
Olej z pestek granatu - zastosowanie w pięlęgnacji skóry

olej, granat

Kto by przypuszczał, że jedno z najsłodszych owoców na świecie jakim jest Granat - punica granatum może być tak pożyteczne w pielęgnacji skóry. Jego soczysty miąższ, słodki sok oraz pestki są wykorzystywane w produkcji kosmetyków. 



Granat to owoc, którego zastosowanie w kosmetyce może przynieść korzystne efekty w postaci:
- wyrównania kolorytu skóry,
- ochrony skóry przed promieniami słonecznymi,
- leczenia poparzeń słonecznych,
- ujędrniania i uelastycznienia skóry,
- stymulowania produkcji kolagenu.


Olej z pestek granatu – forma kosmetykuImage
Olej z pestek granatu powstaje podczas procesu tłoczenia na zimno, a dystrybuowany jest naturalnej, płynnej formie. Może on być wcierany podczas masażu lub dodawany do masek, kremów czy też kąpieli.
Olej z drogocennego owocu granatu zawiera:
- kwasy tłuszczowe,
- fitosterole,
- fitoestrogeny,
- estrogeny sterydowe,
- gamma-tokoferol,
- polifenole.
Olejek działa antyoksydacyjnie, niwelując wolne rodniki. Zawarte w nim flawnoidy i kwas punikowy hamują aktywność enzymów pro-zapalnych, dlatego jest on stosowany w profilaktyce przeciw trądzikowej. Estrogeny i fitoestrogeny działają ujędrniając skórę oraz spłycają drobne powierzchniowe zmarszczki.

Olej z pestek granatu – masaż aromaterapeutyczny
W ciepłej oraz przytulnej atmosferze salonów odnowy biologicznej, można oddać się niezwykle relaksującemu masażowi. Podczas zabiegu wykorzystany może być olejek z pestek granatu. Masaż trwa od 30 – 60 minut i wykonywany jest techniką uciskową, stymulującą punkty przepływu energii.

Olej z pestek granatu – działanie olejku
Olej z pestek granatu nawilża oraz głęboko odżywia skórę. Ponadto chroni ją przed szkodliwymi promieniami słonecznymi oraz hamuje procesy starcze. Działa również kojąco i antybakteryjnie.

Olej z pestek granatu – zalecenia do zabiegów
Zabiegi z dodatkiem olejku z granatu przeznaczone są dla osób ze skórą:
- dojrzałą,
- suchą,
- popękaną,
- podrażnioną,
- poparzoną przez słońce,
- z trądzikiem,
- z łuszczycą.
Olej z pestek granatu doskonale pielęgnuje skórę głowy oraz wpływa odżywczo na włosy. Wzmacnia ich strukturę oraz nabłyszcza. Włosy stają się lśniące i nabierają zdrowego wyglądu.

Olej z pestek granatu – orientacyjny koszt zabiegu
Zabieg przy użyciu olejku z pestek granatu kosztuje około 50 – 100 PLN.

 




Komentarze (5)

awatar
~Anula napisała:
2014-08-07 00:04:55
Owoce granatu wcale nie sa slodkie, a kwasno cierpkie. Sok tez nie jest slodki, a smakuje raczej jak wytrawne wino. Sa zaliczane do najmniej slodkich owocow.

awatar
ROZZEN napisała:
2013-04-07 09:34:05
Moja córka z racji tej ,że robiła nieraz kremiki w domu,to ja też z tego korzystałam. Faktycznie miała taki kremik z dodatkiem olejku z granatu,był bardzo dobry dla mojej cery.
Zmiany były widoczne na korzyść ,skóra dostała ładny koloryt,była wygładzona,wypoczęta,promienista.

przeczytaj wszystkie komentarze (+)
Zabiegi wg wskazań

14-10-06OoZ_baner_small (2)
Galeria produktów

Najnowsze kosmetyki


 
Korzystanie z serwisu CzasNaZmiane.pl oznacza akceptację regulaminu.
Wszelkie prawa do publikowanej treści zastrzeżone. Wykorzystywanie w innych serwisach bez zgody autora zakazane.
Copyright © 2008-2018 CzasNaZmiane.pl | All Rights Reserved

Serwis czasnazmiane.pl wykorzystuje pliki cookie zapisywane w folderze przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdą Państwo w regulaminie