Zarejestruj / Zaloguj
Olej jojoba - na zmarszczki, na rozstępy, łupież, trądzik i łuszczycę

olej jojoba

Olej jojoba pozyskiwany jest z krzewów "Simmondissia chinensis" wywodzących się z południowo – zachodniej części USA. Oczywiście krzewy te uprawiane są również w innych częściach świata. Roślina jest mało atrakcyjna wizualnie, jej liście są owalne, małe, grube o szarozielonym kolorze. Kwiaty żeńskie są małe i zielone, natomiast męskie żółte.



Z zapylonych przez wiatr kwiatów dojrzewają owoce, które przyjmują postać 2 cm orzechów, wypełnionych jasnożółtym olejkiem. Olej jojoby ma konsystencję woskowatą.

Olej jojoba – ogólna charakterystyka składu chemicznego
Olej pochodzących z orzechów krzewów "Simmondissia chinensis" zawiera stosunkowo niewiele trójglicerydów. W jego skład wchodzą głównie:
- nienasycone alkohole,
- kwasy tłuszczowe,
- witamina A,
- witamina E,
- witamina F,
- aminokwasy,
- nienasycone woski.
Plantacje krzewów jojoba są lokowane daleko od centrów miast, dlatego olej z nich jest krystalicznie czysty i nie zawiera żadnych substancji chemicznych.

Olej jojoba – działanie na skórę
Olej jojoba swoją budową chemiczną zbliżony jest do łoju (sebum) ludzkiego. Jest on szczególnie zalecany do stosowania przez osoby z suchą skórą, bardzo skłonną do zmarszczek. Dzięki jojobie skórą staje się:
- odpowiednio nawilżona,
- miękką i jędrna,
- elastyczna,
- gładka i odmłodzona.
Ponadto, olej jojoba może pełnić funkcję naturalnego filtru przeciwsłonecznego o faktorze około 4. Oprócz ochrony ciała podczas kąpieli słonecznych, wpływa on również na kolor opalenizny. Sprawia on, że skóra nabiera ładnego oliwkowego koloru, który utrzymuje się bardzo długo.
Dodatkowo olej jojoba ma ogromne znaczenie w leczeniu chorób skóry. Dobroczynnie wpływa na trądzik, łuszczycę oraz łupież. Reguluje on wydzielanie sebum, łagodzi stany zapalne, działa nawilżająco oraz łagodząco. Ma również działanie bakteriobójcze.
Olejek jojoba:

- doskonale wchłania się w skórę;

- wzmacnia warstwę cementu międzykomórkowego (przeciwdziała wysuszaniu się skóry);

- może być stosowany do każdego typu skóry;

- zapobiega wysuszaniu skóry;

- jest polecany do stosowania przy łupieżu, trądziku i łuszczycy;

- jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym;

- zapobiega powstawaniu rozstępów.

Olej jojoby – przykładowy zabieg

W czystej postaci olej jojoba może być stosowany do masaży ciała oraz głowy. Zabieg polega wtedy na dokładnym wtarciu w ciało czystego, 100% olejku jojoba. Masaż pobudza skórę i stymuluję ją do wchłaniania substancji odżywczych zawartych w oleju. Ponadto, odpowiednio wykonywane ruchy ugniatające, głaszczące i oklepujące wzmacniają efekt ujędrnienia skóry. Masaż taki powinien trwać od 30 – 60 minut.


Olej jojoba – orientacyjny koszt masażu

Masaż przy użyciu olejku kosztuje około 100 – 200 PLN. 




Komentarze (3)

awatar
~AgaS napisał:
2013-09-14 16:34:53
Posiadam wiele kosmetyków które mają w opisie iż posiadają w sobie składnik olej z jojoba...wiem jedno że bardzo ładnie pachnie i dla mojej mieszanej skóry jest bardzo dobry :)

awatar
ROZZEN napisała:
2013-06-12 08:00:35
Bardzo dobre właściwości na skórę ma ten olej jojoba jak wynika z opisu.Ciekawe tylko bo ja mam cerę mieszaną,czy nie będzie potem za bardzo błyszczała

przeczytaj wszystkie komentarze (+)
Zabiegi wg wskazań

14-10-06OoZ_baner_small (2)
Galeria produktów

Konkurs

 
Korzystanie z serwisu CzasNaZmiane.pl oznacza akceptację regulaminu.
Wszelkie prawa do publikowanej treści zastrzeżone. Wykorzystywanie w innych serwisach bez zgody autora zakazane.
Copyright © 2008-2018 CzasNaZmiane.pl | All Rights Reserved

Serwis czasnazmiane.pl wykorzystuje pliki cookie zapisywane w folderze przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdą Państwo w regulaminie