Zarejestruj / Zaloguj
Co się dzieje z komórkami tłuszczowymi jak tyjemy?

komórki tłuszczowe

Jeśli spożywamy za dużo pokarmów, to wtedy sprawiamy ogromną radość naszym komórkom tłuszczowym, które łakną nowych kropelek tłuszczu. Nadmiar spożywanego białka zwierzęcego, węglowodanów etc. również przyczynia się do powstawania nowych kropelek tłuszczu. Jeżeli jemy za dużo owoców, to cukier, który nie zostaje spalony odkłada się w postaci kropelek tłuszczu w komórkach tłuszczowych.



Ktoś na przykład może cieszyć się, że przezwyciężył samego siebie i nie je w ogóle słodyczy. Co z tego, jeśli zamiast czekolady pochłania tonę innych węglowodanów, które również zmieniają się w tłuszcz, jeśli organizm nie zdoła ich spalić.
Kropelki tłuszczu poddane wszelkim procesom trawiennym trafiają w końcu do komórek tłuszczowych, które przyjmują je bez żadnych ograniczeń. Komórka tłuszczowa napycha się do granic kropelkami, aż w końcu, gdy błony komórkowe nie mogą wytrzymać, zaczyna się dzielić. W ten sposób komórki tłuszczowe mnożą się w naszym organiźmie. Jest to o tyle niebezpieczny proces, iż komórek tłuszczowych człowiek nie może się pozbyć. One pozostają na zawsze. Chudnąc jedynie je opróżniamy, natomiast balast pustych komórek tłuszczowych zostaje w nas na zawsze.


Rola insuliny w produkcji komórek tłuszczowych
Podczas spożywania posiłku wzrasta ilość glukozy, aminokwasów oraz kwasów tłuszczowych w jelitach, przez co do produkcji hormonu zwanego insuliną stymulowana jest trzustka. Insulina działa w wielu komórkach naszego ciała, zwłaszcza w wątrobie, mięśniach i tkance tłuszczowej.

Insulina dyktuje następujące polecenia komórkom:
- absorbuj glukozę, kwasy tłuszczowe i aminokwasy;
- zaprzestać rozkładu:

      - glukozy, kwasów tłuszczowych, aminokwasów,
      - glikogenu w glukozę,
      - tłuszczów w kwasy tłuszczowe i glicerol,
      - białek w aminokwasy;
- zacznij budować:      

       - glikogen z glukozy
       - tłuszcze (trójglicerydy) z glicereolu i kwasów tłuszczowych
       - białko z aminokwasów.

Aktywność lipoproteinowych lipazów zależy od poziomu insuliny w ciele człowieka. Jeśli poziom insuliny jest zbyt niski to lipazy są nieaktywne. Kwasy tłuszczowe są wtedy absorbowane z krwi do komórek tłuszczowych, komórek mięśni oraz komórek wątroby, gdzie stymulowane przez insulinę łączą się w molekuły i zamieniają w kropelki tłuszczu. Komórki tłuszczowe mogą również absorbować glukozę oraz aminokwasy, które dostają się do krwioobiegu. Konwersja węglowodanów i białek w tłuszcz jest 10 razy mniej efektywna niż przechowywanie tłuszczu w komórkach tłuszczowych. Musimy liczyć się z tym, że spożywanie dodatkowych kalorii powoduje przemianę węglowodanów i białek w tłuszcz.




Komentarze (2)

awatar
~IS77 napisał:
2010-12-13 17:52:26
I w tym tkwi cała tajemnica otyłości :( nie ma się co łudzić, ze po schudnięciu już nigdy tłuszcz nie zaatakuje!

awatar
KASIA_KITEK napisała:
2010-01-12 10:01:18
Najgorsze jest to, że organizm koduje najcięższa wagę i później do końca życia do niej dąży.Jest to mega ważne w czasie dorastania, aby nie dopuścić dzieciaków do nadwagi, bo później przez całe życie beda się borykały z przybieraniem na wadze ponad normę.

Zabiegi wg wskazań

14-10-06OoZ_baner_small (2)
Galeria produktów

Konkursy

 
Korzystanie z serwisu CzasNaZmiane.pl oznacza akceptację regulaminu.
Wszelkie prawa do publikowanej treści zastrzeżone. Wykorzystywanie w innych serwisach bez zgody autora zakazane.
Copyright © 2008-2017 CzasNaZmiane.pl | All Rights Reserved

Serwis czasnazmiane.pl wykorzystuje pliki cookie zapisywane w folderze przeglądarki. Więcej informacji na ten temat znajdą Państwo w regulaminie